You Are Here: Home » Новини » Книга за 20 години „Пирин фолк“ излезе на пазара

Книга за 20 години „Пирин фолк“ излезе на пазара

Седмица преди старта на юбилейния фестивал „Пирин фолк” / 8 и 9 септември/ вече е факт книгата „20 години Пирин фолк”, която събира 20 интервюта с най-характерните личности свързани със създаването, историята и развитието на фестивала в град Сандански.

Автор на книгата е журналиста Иван Иванов, а идеята му е с уважението натворците да бъде показана рожбата, която са създали и отгледали през тези 20 години. „Само певецът Райко Кирилов не е включен заради крайно обидни негови изказвания по адрес на фестивала, на който той дължи голяма част от популярността си, сподели автора и допълни, че и други от пионерите на фестивала са били „с особено мнение и претенции“, но са признали, че тук на Пирин фолк- Сандански е тяхното начало като популярни и обичани певци”!

В книгата не са спестени скандалите, интригите, подводните камъни и сътресения, но са избегнати най-евтините сензации. Читателите ще разберат защо Илия Луков е избягал от граничарска военна служба, за да се яви на „Пирин фолк“, и какво се случва след като военните го виждат на телевизионния екран? Севдалина и Валентин Спасови разкриват как е създадена „Сине, сине“, а Сашка Васева признава кой е тайнственият Георги от песента „Не мога да те забравя“. Към първите издания се връщат едни от създателите на фестивала – композиторите Димитър Динев и Кирил Иванов, както и певците Васко Лазаров, Христина Маркова и др. Поетесите с най-много текстове Катя Кирянова и Катя Ерменкова разказват любопитни истории за създаването на песните си.

В книгата е включен и колоритен анализ от фолклориста проф. Венци Димов, който прави уникално обобщение на изминалите 20 сезона. С голям принос към книгата е певецът Иван Гоцев, който дава опис на наградите през годините, тъй като той е енциклопедист на фестивала. Книгата включва и много архивни снимки, които се публикуват за първи път. На корицата е хора на ансамбъл „Пирин”, който е неизменна част от Пирин фолк.

Източник: Blagoevgrad.eu

Scroll to top
Google+