21.06.2024

Мелник

Град Мелник се намира в планински район в югозападните поли на Пирин планина. Разположен е в живописна местност на 22 километра югоизточно от град Сандански на 437 метра надморска височина. Климатът е преходно средиземноморски с летен минимум и зимен максимум на валежите. СреднMelnik, Sandanski, Bulgariaата годишна валежна сума е около 670 мм.

През градчето протича Мелнишката река, ляв приток на Струма. На 7 километра от него се намира Роженският манастир. За любителите на природата има пряка пътека, която минава през природния феномен Мелнишки пирамиди. Мелник е изходна точка и за хижа Пирин и хижа Малина.

В град Мелник се намира Кордопуловата къща, наричана още Цинцаровата къща, е построена през 1754. Тя е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, която е запазена до днес. Построена е специално за производство, съхранение и търговия на вино и е принадлежала на богатата гръцка фамилия на търговци Кордопулос.

В къщата са показани венециански стенописи, дърворезби и стъклописи, както и огромни бъчви за съхранение на мелнишко вино. Къщата е №4 от 100 национални туристически обекта, има печат. Намира се в източнатa а част на града. Пашовата и Болярската къща са разположени на близко разстояние от Кордопуловата къща.

кордопуловата къща, град Мелник

 

Град Мелник е най-малкото населено място в България със статут на град

Днес в него живеят около 300 души. Градът е разположен в югозападния район на страната, в Благоевградска област, в подножието на Пирин планина. Селището е на 180 км от столицата, а популярният спа курорт Сандански е на 23 км. Мелник получи името си заради околните скали с причудливи форми, състоящи се от бяла глина. Специалният микроклимат, формиран в този район, допринесе за развитието на уникална флора и фауна, нехарактерни за Балканския полуостров. По време на своето съществуване градът е управляван от българи, византийци и сърби. През 13-ти век тук са живели гърци, а през 15-ти век турците завземат властта и някога богатият град пада в упадък. В началото на миналия век по-голямата част от населението е представено от гърците, а днес тук живеят предимно българи. Основната дейност на жителите на града е винопроизводството. Във всяка къща има винарски изби, много държат бъчви с вино в скалисти пещери. Особеността на местната напитка, позната в цял свят – колкото е по-свежа, толкова по-вкусна. Виното, произведено по специална технология, е с много гъста консистенция и е високо оценено от гурмета.

Мелник е атракция сам по себе си, следователно, въпреки малкия си размер, може да отнеме цял ден, за да разгледате и посетите интересните места. На единствената градска улица са разположени старинни къщи от миналите векове. Най-известната туристическа атракция е Кордопуловата къща, за която писахме и по-горе. Тя е  най-голямата жилищна сграда, запазена от времето на Възраждането. Основната му характеристика е тунел, издълбан в скалата и оборудван за винарска изба.

Туристически обекти в  град Мелник

В града има повече от 96 исторически паметника, от които най-забележителни са руините на манастира Св. Никола от 12 век, Римския мост и турските бани. Почти веднага вниманието на туристите е привлечено от Славовата крепост, чието строителство се приписва на XIII-XIV век. Сградата е разположена на хълм, от който се открива красива панорама към ждрелото и целия град. В момента от сградата са оцелели само няколко стени. Любителите на религиозните обекти непременно трябва да посетят древния Роженски манастир, намиращ се в околностите на Мелник. Пътят до него минава през уникалните пясъчни пирамиди.

 

Вашият коментар