You Are Here: Home » Новини » Пирин Фолк е фестивал на балканското културно сътрудничество

Пирин Фолк е фестивал на балканското културно сътрудничество

Пирин Фолк е фестивал на балканското културно сътрудничество. И мотото на фестивала е това сътрудничество в екипите-участници. Тази година 2/3 от песните са на смесени творчески екипи от различни народности и може би само българският екип е изключително само от българи.
Пирин Фолк е фестивал на авторската музика. Изпълнителите търсят и намират реализацията на своя труд на сцената на фестивала. Тази година директора на фестивала г-н Валентин Пензов заяви, че се очакват около 5 млн. потенциални тв зрители от цял свят и поради това наплива на участници от чужбина е изключително засилен.

Освен БНТ, която е основен партньор, още 18 кабелни оператори от цяла България ще излъчват фестивала в ефир.

Сега, когато фестивалът е юбилеен има голям интерес, поради това ще има редица нови мероприятия, като едно от тях е провеждане на Конкурс за изпълнители на автентични и популярни македонски песни, който ще се проведе на 8 септември 2012 г. от 10.00 ч. на пл. „България”. В този конкурс могат да се яви всеки, като ще бъде оценяван от 3-членно жури с председател Нина Огненска. Самият конкурс ще бъде в 2 тура, като победителят ще има честта да пее на галавечерта на 9 септември 2012 г.

Цялата седмица на фестивала е отрупана със съпътстващи мероприятия, които ще допринесат за празничната атмосфера. Така например се предвижда представяне на видеоклипов от фестивала „Пирин Фолк” на видеостена, ситуирана на площад „България” още от 4 септември до 6 септември. Всяка вечер в 21 ч. ще можем да се наслаждаваме на видеошоуто.

На 4-ти и 5-ти септември също се предвиждат изложби. Друга новост, която предизвиква интерес е организираният от Миропа Кьосева конкурс „Мис Пирин Фолк” на 7 септември от 21.30 ч.

Целият фестивал ще бъде изпълнен с мероприятия, които ще повдигат градуса на настроените. Ще има специална авторска вечер на водещите творци от Балканските държави. Те ще се представят на 7 септември в конферентната зала на хотел „Сандански”.

Снимка: Община Сандански

Scroll to top
Google+