You Are Here: Home » Любопитно » 20 години ”Пирин Фолк”- 8 и 9 септември в Сандански

20 години ”Пирин Фолк”- 8 и 9 септември в Сандански

Юбилейна плоча е изработена от Костадин Янев, майстор-каменоделец от Сандански
Юбилейна плоча по случай 20 годишнината на Международния фестивал „Пирин фолк” – Сандански ще бъде сложена на централния вход на Летния театър – мястото, където 20 години се провежда фестивалът за нова авторска песен на етно основа и за изпълнителско изкуство. За първи път плочата беше показана на официалната пресконференция на фестивала, която се проведе в Сандански.

На нетрадиционно място – около басейна на Интерхотел „Сандански” – гостите бяха посрещнати от зам.кмета на община Сандански Мария Чинкова и Директора на фестивала „Пирин фолк” г-н Валентин Пензов. Заедно с юбилейната плоча в една от стените на театъра ще бъде вградено и послание от организационния кометит на Пирин фолк и от кмета Андон Тотев към бъдните поколения- участници, творци и публика на Пирин фолк.

Капсулата с посланието ще бъде отворена на 40 –тия юбилей на „Пирин фолк”.

Певицата Тони Димитрова ще изпълни в гала вечерта на Пирин фолк на 9 септември специално написаната песен „Отивате си старите момчета” посветена на почетният гражданин на Сандански и патрон на Пирин фолк, покойният Никола Дамянов, както и на дългогодишният член на журито и човекът , който в сянка спомогна за дългите години на възход на „Пирин фолк” и почетен гражданин на града покойният Иван Славков. Песента написана по текст на Иван Тенев и музика на Валентин Пензов ще прозвучи още в памет на актьора Велко Кънев който преди 90-те години е бил водещ на фестивала и в памет Пламен Ставрев, чийто текстове обогатиха новата авторска песен на Пирин. По време на изпълнението на Тони Димитрова, публиката ще види неизлъчвани моменти от срещите на „незабравимите момчета” с публиката и с организаторите на Пирин фолк през годините.

25 нови авторски песни ще звучат в конкурсната програма на 8 септември. По думите на директора на фестивала Валентин Пензов песните са били безкомпромистни и са толкова разнообразни и различни от миналата година. Потенциалните хитове на „Пирин фолк” вече звучат по телевизиите и радиостанции партньори на фестивала, за да може публиката да се запознае предварително с новата продукция. Голям част от песните са записани в радио Благоевград, като тази година по думите на Маргарит Русев, който следи за качеството на продукция българските автори ще бъдат голяма конкуренция на все по-настъпващата чужда продукция от Балканските страни. „Фестивалът е по-тачен и по-привлекателен за чужди изпълнители, такова съмнение изрази Валентин Пензов и допълни, че родните изпълнители и автори трябва да приемат с повече разбиране препоръките на селекционното жури преди песента им да стигне до фестивалната сцена”. В конкурса за изпълнители и формации журито е одобрила 16 участници. В двата конкурса ще участват изпълнители на няколко музикалните компании сред които „Пайнер” и „Тянков тв”.

Гала вечерта на Пирин Фолк ще събере в един уникален рецитал с най-добрите си песни от първите издания на фестивала най-емблематичните имена сред които Иван Гоцев, Христина Маркова, Стоян Джельов, Влади Вълчев и Сашка Васева. Песните им ще прозвучат с нови аранжименти, а на финала се очаква да изпеят познатия рефрен на фестивала „Добре дошли в Сандански приятели”, химна на Пирин фолк, който и тази година ще се изпълни от ансамбъл „Пирин” и една от новите солистки на формацията. С песни в гала вечерта ще се изяват още виртуозният акардеонист на ансамбъл „Танец”-Скопие, Милан Завков, певицата Аделина Крету от Румъния, популярният певец Александър Илич от Сърбия, „Фуетте балет” от Гърция. Колорит на гала вечерта ще даде с изпълненията си Надя Казакова – победител от миналогодишното издание на фестивала и още: ансамбъл „Капърци” и Янко Неделчев. Шест личности с най-високо одобрение от гражданите в Сандански ще партнират на водещата в гала вечерта.

Книга и двоен диск за 20 години Пирин Фолк ще бъдат издадени още в началото на месец септември. Книгата е написана от журналиста Иван Георгиев и ще включва 20 интервюта с личности, които са създали, допринесли и обогатили цели две поколения с песните на Пирин фолк. Луксозната книга ще съдържа албум със снимки, които ще ни върнат към първите години на Пирин фолк от 1992-1993 година и първите изпълнители и автори дали началото на фестивала. В книгата са включени имената на всички награждавани песни и изпълнители през годините. По случай юбилея на фестивала ще бъде издаден и двоен компакт диск с 40 от най-големите хитове от „Пирин фолк”.

Наградите на Пирин Фолк остават най-желаното нещо, както за авторите така и за изпълнителите. Тази година по повод юбилея ще бъдат раздадени на официална церемония след гала вечерта специални награди: „Най-добър текст”, „Най-добър аранжимент”, „Най-добра вокална интерпретация”, които имат за цел да поощрят авторите, които правят новите песни.

Тричленно жури ще оценява участниците и ако победителят си заслужава ще бъде включен в гала вечерта на Пирин фолк, уточниха организаторите.

Източник: Blagoevgrad.eu

Scroll to top
Google+