You Are Here: Home » Любопитно » Най- често използваните материи за спално бельо

Най- често използваните материи за спално бельо

Най- често използваните материи за спално бельо

Ако преди години спалното бельо се е произвеждало само или основно от памук, днес съществуват куп различни материи, от които то се произвежда. Благодарение на индустриалната революция позволила производство по различни техники и технологии и на иновациите в областта на текстила, човек има възможността да се възползва от предимствата на редица материи. При цялото това огромно разнообразие от материи, кои са най- често използваните за производство на спално бельо?

Памук

Добрият стар памук със сигурност е най- предпочитаната материя за спално бельо, заради многото си преимущества. Дишащата, устойчива, издръжлива, мека и лесна за поддръжка материя, позволява създаване на спално бельо, което може да служи дълго време и без проблемно. Памукът има много разновидности, в това число египетски памук, перкале, фланелен, бархет и други, което изключително много разширява възможностите за избор.

Коприна

Коприната е луксозна материя, която макар в чистия си вид да не е много удачна за спално бельо, все пак се използва в производството му. Тя се плъзва по тялото, мека е на допир, хипоалергична. Определено заспиването в копринени чаршафи се различава от заспиването в чаршафи от друга материя. Коприната, трябва да се има предвид, освен че е много деликатна, изисква и специални грижи, като изцяло ръчно пране. Коприната също така е скъпа материя.

Полиестер

Полиестерът е една от най- предпочитаните модерни изкуствени материи, включително и при изработката на спално бельо. С почти елементарна поддръжка, незадържащ петна, съхнещ лесно, той е една отлична и евтина алтернатива. Големият недостатък на полиестера е, че не е устойчив и може да предизвика различни по вид алергии. Разновидности на полиестера са микрофибърът, найлонът и акрилът.

Бамбук

Бамбукът придобива изключителна популярност през последните години, като една от най- устойчивите и екологично чисти материи. Бамбукът не се слави с кой знае каква мекота, напротив- той е по- твърд и груб плат от памука и коприната например. За сметка на това, точно като памука диша и е сравнително комфортен при употреба за спално бельо. В случай, че човек попадне на меки бамбукови чаршафи, които правят впечатление с деликатността си при допир, най- вероятно бамбуковата пулпа е преминала през специален химичен процес, при който целулозата се разтваря.

Смесени материи

В това богатство от различни материи, няма как да се пропуснат и смесите между тях. Най- често в смесите участва памук, поради спецификата на самата материя. Специално при спалното бельо, смесите памук с полиестер, памук с бамбук, памук с вискоза и найлон с полиестер са най- широко разпространени и предпочитани. Тези смеси са евтини, трайни, сравнително лесни за поддържане.

Дали ще се избере памучно, копринено, бамбуково, полиестерно или със смесен състав на материята спално бельо, не е от особено значение. От значение е усещането на човек, когато спалното бельо го обгърне;  удобството и комфортът, които осигурява то на тялото му; поддръжката, която трябва да се вписва във физическите и финансовите възможности на ползващия го. И най- основното, спалното бельо трябва да способства за добрия, продължителен и качествен сън. Защото сънят е не само важен, а задължителен. Защото сънят е един от основните фактори за добро здраве- на тялото и на духа.

Scroll to top
Google+