You Are Here: Home » Любопитно » Здраве чрез природни методи

Здраве чрез природни методи

Здраве чрез природни методи

 

Здраве, чрез природни методи и природолечение

Природните методи не отхвърлят и не казват „не“ на предимствата на „високотехнологичната“ медицина. Те са начин за разширяване възможностите за лечение. По същия начин, практикуващите допълнителни или алтернативни методи признават, че консултациите с традиционната медицина са изключително важни.

Ключ към здравето

Правилното хранене, редовните физически упражнения, използването на техники за справяне със стреса са основните естествени начини за съхраняване на здравето.

Други важни фактори са доброжелателното отношение към околните, създаването на благоприятна за здравето обстановка у дома. Важни са и отказът от вредни навици като тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

Грижата за организма осигурява душевно равновесие и помага за доброто състояние на всяка част от тялото. Тя укрепва имунната система, което спомага за предпазване от инфекции, алергии и дори рак.

Правилното хранене

Храната е източник на енергия. Тя доставя хранителните вещества, необходими за физическия растеж и възстановяване. Здравословната храна помага на организма да произвежда различни вещества (хормони, ензими и невромедиатори), допринасящи за нормалното муфункциониране.

През последните години идеите по отношение на храненето се промениха. Доскоро беше разпространено схващането, че отбягването на определени храни, например мазните, гарантира здравословен хранителен режим. Въпреки това, все още се препоръчва намаляването на консумацията на мазнини. Сега се набляга предимно, върху добре балансираната програма с богати на хранителни вещества продукти.

„Пирамидата за здравословно хранене„, показва взаимовръзките между различните видове храни, необходими за постигане на важния баланс.

Купуване и приготвяне на храната

Когато купувате хранителни продукти, помислете кои са най-здравословни за вас. Домашните птици и рибата са за предпочитане, пред говеждото и овнешкото месо, които сдържат повече наситени мазнини.

Студено пресованите растителни масла, богати на мононенаситени и Полине наситени мастни киселини, са по-полезни от маслото и останалите твърди мазнини, които съдържат наситени мастни киселини. По възможност приемайте нискомаслени млечни продукти. Особено ценни са екологично чистите храни (без пестициди, антибиотици или кормони, стимулиращи растежа).

Така се гарантира развитието на организма и се засилват съпротивителните му сили при заболявания. Наблягайте на храни, преминали минимална обработка, като пълнозърнести изделия и плодове и зеленчуци може да запазите хранителната стойност. Важно е такива да се приготвят непосредствено, преди консумация.

При екологично чистите плодове и зеленчуци изхвърляйте възможно най-малко от обелките. Ако купувате химически третирани продукти, имайте предвид, че в обелките или външните листа остават следи от инсектициди, фунгициди или хербициди.

Почиствайте старателно плодовете и зеленчуците

Варете ги на слаб огън, за да запазите витамините и минералите. Ако пържите, правете го бързо, като всеки път сменяте олиото.

Хранителни добавки

Добавките към храната не я заместват. Обикновено здравословното хранене осигурява на организма всички необходими компоненти. Човешкото тяло отделно трупа резерви от някои хранителни вещества. Телесните мазнини, например съхраняват мастноразтворимите витамини (A, D, E u K). Калцият и други минерали могат да се пренасочват от костите до тези места в тялото, където са необходими. Водно разтворимите витамини (В и С) не се складират в организма, затова трябва да се набавят ежедневна. Понякога е препоръчително приемането на хранителни добавки. Повече за тях, научете на страницата на InterPolezno.Com.

About The Author

Number of Entries : 154
Scroll to top
Google+