You Are Here: Home » Любопитно » Лепене на плочки на пода – съвети за начинаещи и напреднали

Лепене на плочки на пода – съвети за начинаещи и напреднали

Лепене на плочки на пода – съвети за начинаещи и напреднали

Един от най-често срещаните вътрешни ремонти, за които не се нуждаете от специална помощ, е лепенето на плочки върху пода. Повечето собственици на жилища никога не биха се ангажирали със задачата да заменят счупена керамична плочка в кухнята или банята. Една от възможните причини е плочката да се намира във видима зона и хората просто да не знаят от къде да намерят плочка с такъв модел. Така че, ако инсталирате керамика е добре винаги да оставате няколко допълнителни плочки в резерва за следващите години. В случай, че се спука плочка на пода, след време ще ви бъде много по-лесно да решите проблема.

Първото нещо, което следва да направите, когато има счупена плочка, е да я отстраните. С помощта на длето внимателно извадете счупеното парче, като се опитвате да отстраните с него и цялата фугираща смес, която го свързва с останалите плочки. Това ще улесни изваждането, но също така, ще предотврати образуването на пукнатини върху другите плочки, докато чукате с длегото върху напуканата, за да я счупите. Накрая, положете длетото под напуканата плочка и я извадете от пода. Почистването може да бъде доста лесно, ако плочките са положени върху стар винилов под. Това означава, че ви се наложи да използвате неголям набор от материали, за да поставите новата плочка, защото по този начин тя ще пасне най-добре към винила.

Когато ви предстои да сложите само една плочка е доста по-лесно. Потърсете в онлайн или физичeките магазини подобна плочка и вземете няколко за всеки случай. При инсталирането се уверете, че страните са равни навсякъде и я натиснете на празното място – на нивото на плочките около нея.

Сега ще трябва да изсъхне за няколко часа, преди да преминете към процеса на фугиране около нея, за да завършите ремонта. След това, може да поставите новата фугираща смес върху ремонтираната плочка и да я натиснете в дървото с подходящ инструмент, така че нивото й да стане равномерно с всички останали стари фуги.

Подходящата смес може да бъде, както оригиналната, ако пазите някои материали от първоначалната инсталация, така и да закупите нова в сходен цвят. Имайте предвид, че видът на плочката може да не съвпада, тъй като фугите най-вероятно са променили цвета си, благодарение на различни петна, откакто са били положени на пода.

About The Author

Number of Entries : 130
Scroll to top
Google+