You Are Here: Home » Любопитно » Каква е разликата между външна и вътрешна хидроизолация

Каква е разликата между външна и вътрешна хидроизолация

 

Като собственик на жилище, състоянието на вашия дом е важно за вас. Не само защото е голяма финансова инвестиция, но и защото е вашият дом. Защо да не отделите време и усилия, за да сте сигурни, че жилището е в перфектно състояние?

Ако живеете в зона, предразположена към обилни валежи, снежни бури и силни снеговалежи, тогава сте наясно с щетите, които могат да доведат този вид метеорологични условия за вашия дом и мазето. Има толкова много възможности за избор и има различни методи за хидроизолация. Вие също така трябва да помислите за наемането на професионалист, който да свърши работата за вас. И честно казано, вътрешната хидроизолация е различна от външната хидроизолация.

 

Външна хидроизолация

 

Външната хидроизолация е първата защита срещу вода и се състои от улуци и водосточни тръби, които събират водата и я отвеждат от дома ви. Ето защо е толкова важно винаги да държите улуците си чисти. Друга важна част от външната хидроизолация включва водонепроницаема мембрана, която се монтира около основата на вашия дом, за да се запечата влагата, така че бетонът да не я абсорбира. Следващото е външна дренажна система, която може да изисква допълнителна работа, защото се налагат изкопни работи по фундамента на дома.

Дренажните плочки се поставят в траншеята около дома, заобиколени от чакъл и след това цялата система се покрива с почва. Плочите за изтичане ще пренесат водата от фундамента, преди да има шанс да навлезе влага в мазето.

Външната хидроизолация също е по-скъпа от хидроизолацията на интериора, тъй като изисква повече работа и повече материал, но ефективно спира водата да се доближи до основата на вашия дом. Когато фундаментът ви остане сух, той не става слаб и повреден и няма да се напука и да позволи изтичане на вода в мазето или дома ви. И така, от своя страна, добрата външна хидроизолационна система се оказва разумна, защото спестява пари в дългосрочен план, за това помислете за инвестирането в качествена хидроизолация на добра цена.

Вътрешна хидроизолация

Вътрешната хидроизолация гарантира, че водата, която изтича в сутерена, се пренасочва навън и далеч от дома. Тези вътрешни дренажни системи са изградени от тръби и канали, които улавят течове или са монтирани под фундамента, за да събират излишните подпочвени води. Този излишък от вода се насочва към яма, която е в основата си голям басейн, който съхранява вода в мазето. След това идва картерна помпа, която е водна помпа, която се намира вътре в шахтата и изпомпва водата от мазето и далеч от дома ви. Помпите обикновено започват автоматично да изпомпват вода, когато достигнат определено ниво в ямата.

 

Друг метод за вътрешна хидроизолация се състои от пароизолации. Те са направени от пластмаса или фолио и са монтирани по стените на мазето, за да се запечата влагата. Освен вътрешна дренажна система, вътрешната хидроизолация също работи, за да запечата всички пукнатини и течове, които допускат вода.

About The Author

Number of Entries : 149
Scroll to top
Google+