You Are Here: Home » Любопитно » Средиземноморската храна – в България все по-популярна

Средиземноморската храна – в България все по-популярна

Много хора спазват диети. Най-различни диети.
СЪществува и т.нар. Средиземноморската диета, позната още като Критска диета. Както сами се досещате от самото наименование, това е не просто диета, а начин на живот, а не еднократно решение, като основно предимство е това, че няма строго ограничение на храните, които се консумират, а а основната й идеология е да се наслаждавате на храната, на заобикалящата Ви среда, на живота!

Зехтинът играе ключова роля при средиземноморската храна, както и в този тип диета.
Не е задължителен строг калориен дефицит, даже напротив, приносът на калории е доста висок, но именно зехтинът го повишава.
Е, трябва да отчетем, че този тип хранене не е насочено пряко към устремно сваляне на килограми, а просто дава възможност да се използват храни в ежедневието, които са здравословни, храни, в които отсъстват животински магзнини, консерванти, захар и други вещества, които се „лепят“ на тялото ни.

Рибата – основната съставка в средиземноморските храни. Именно тя замества консумацията на червеното месо, което също е много важно за човешкия организъм. Тя съдържа много наситени мазнини и е богата на омега-3 мастни киселини, което я прави изключително ценна за тялото.

Омега-3 мастните киселини в рибата защитават организма от сърдечно-съдови заболявания и играят важна роля в укрепването на мозъчните тъкани. Също така Омега-3 оказват положително въздействие върху хроничните възпалителни заболявания, а също така помагат при захарен диабет и при някои видове рак.

Какво точно се случва, повишавайки консумацията на средиземноморска храна? Ядките, зехтинът и рибата осигуряват мононенаситени мазнини, които засищат изключително бързо човекът и именно в това се крие ключът към този тип хранене.

Е, в България средиземноморската кухня намира все по-голямо приложение. Не липсват и висококачествени ресторанти, предоставящи средиземноморска храна. Ако Ви предстои посещение на София, то непременно посетете средиземноморски ресторант Olive’Sea Restaurant.

About The Author

Number of Entries : 130
Scroll to top
Google+