You Are Here: Home » Любопитно » Нова тесла за заплатите и пенсиите и съкращения на чиновници в Гърция

Нова тесла за заплатите и пенсиите и съкращения на чиновници в Гърция

Гръцкото правителство ще е готово с пакета от бюджетни съкращения на стойност 11,5 млрд. евро в следващите 2 седмици, съобщи късно снощи финансовият министър на страната Янис Стурнарас, цитиран от АП.

Представители на правителството проведоха поредната си среща снощи, на която обсъдиха необходимите съкращения на бюджетните разходи през 2013 и 2014 г. Министрите ще са готови с плана за икономии непосредствено преди в страната да пристигнат инспекторите на международните кредитори на Гърция, отбелязва агенцията.

Около една трета от икономиите – приблизително 4 млрд. евро, ще дойдат от нови съкращения на заплатите в публичния сектор и пенсиите, отбелязва The Wall Street Journal. Анонимен представител на финансовото министерство е коментирал пред изданието, че най-голямото разходно перо е за заплати и пенсии и съкращенията трябва да дойдат основно оттам, защото оперативните разходи вече са били орязани достатъчно.

Чиновникът допълва, че ако властите посегнат на оперативните разходи, това означава да се стигне до закриването на училища и болници.

Изданието допълва, че откакто започна кризата в Гърция, доходите на служителите в публичния сектор и на пенсионерите са били орязани с почти 40%.

Обсъжда се най-ниските пенсии, които са около 800 евро на месец, да бъдат намалени с 1-2 процента, а най-високите (около 2 хил. евро месечно) да бъдат орязани с 15 на сто.

Обсъжда се също така да се ограничат възможностите за ранно пенсиониране и за получаване на допълнителни пенсии, както и да се намалят с една трета заплатите в държавните предприятия.

Властите в Атина смятат да вдигнат и необходимия осигурителен стаж за получаването на минимална пенсия.

Правителството планира също така да прехвърли около 35 хил. служители в публичния сектор, повечето от които с наложени дисциплинарни наказания, както и такива пред пенсия, в т. нар. „трудов резерв“. Предвижда се тези чиновници да получават намалени заплати в продължение на 2-3 години, след което да бъдат освободени от системата.

Изданието припомня, че същият план беше обявен и миналата година, но той се провали и не доведе до съществени икономии, защото повечето от чиновниците, които трябваше да влязат в трудовия резерв, предпочетоха ранното пенсиониране пред безработицата.

Очаква се публичните разходи за здравеопазване също да бъдат орязани с около 1 млрд. евро, също с толкова ще бъдат намалени и разходите за отбраната и за общините.
Източник: dnes.bg Снимка: AFT

About The Author

Number of Entries : 130
Scroll to top
Google+