You Are Here: Home » Любопитно » Как да изберем матрак в магазин

Как да изберем матрак в магазин

Как да изберем матрак в магазин

Матракът се избира според тегло, състав, възраст на човека, който ще го ползва. Но това далеч не са всички фактори, които трябва да бъдат взети под внимание.

Асортиментът от матраци е толкова голям, че е лесно да се объркате. В крайна сметка е необходим само един матрак, но задължително условие е той да е удобен и комфортен.

Най-безпогрешното решение е да посетите магазин за матраци на различни производители и да тествате различни модели.

Как да тествате матраци

За да тествате, не трябва да лежите за една или две минути. Лягайки върху матрака, трябва да се отпуснете, колкото е възможно повече, да вземете обичайната поза за сън, многократно да се обръщате от едната страна към другата.

Изборът на матрак ще отнеме време, не е нужно да бързате. Възприятията на човека са повлияни от навика. Всеки, който спи на твърд диван, подсъзнателно се стреми да купи твърд матрак за леглото. Само едно спокойно изпитване на различни модели матраци, включително по-меки ще е от полза да не допуснете грешка с избора.

Имайте предвид:

Първите две минути в хоризонтално положение след продължителна разходка дават измамно усещане за комфорт на всеки матрак.

Не може да определите свойствата на ортопедичния матрак, чрез натискане с ръце или чрез сядане на него.

Основното нещо, което тялото трябва да разбере е дали има подкрепа за гърба в лумбалната област.

В магазините има различен ценови диапазон. Цените за матраци варират от моделите със средна и висока ценова категория. Предлагат се и някои луксозни елитни ортопедични матраци.

Когато правите избор, не забравяйте да попитате продавача за въпроси от типа на:

Какво е теглото на матрака?

Каква е вентилацията за дизайна?

От какво се състои матракът – състав на пълнителите?

Какъв плат е дамаската?

Основата на ортопедичния пружинен матрак, сърцето му е блок от независими пружини. Има много различни комбинации. Големите производители на матраци ги правят уникални за сериите си. Малките често използват при сглобяването стандартни евтини блокове TFK с плътност 256 пружини на квадратен метър. Броят на пружините зависи от това колко ще бъде неговата цена. От качеството – способността на матрака да издържа на теглото за дълги нощи.

Натоварването е особено важна характеристика, дадена за всеки продукт. Еластичността на основата трябва да бъде гъвкава, а не тялото да се чувства като в хамак.

Има още един нюанс, който е изключително важен. Трябва да изберете матрака, който се вписва в леглото и в основата под него. Пружините на матрака не трябва да имат диаметър по-малък от разстоянието между ламелите! В противен случай някои от тях ще се провалят между ламелите, матракът ще стане неравен, а това предизвиква дефект, който не се покрива с гаранцията.

Някои легла диктуват ограничения във височината на матрака, това също трябва да се има предвид.

Коя дамаска за матрака е по-добра:

Матракът се поставя в калъф. Тъканите и пълнежите брикети до голяма степен регулират микроклимата на съня. Най-издръжливите са полиестерни покрития. Те са обемни, красиви и абсолютно не са алергични.

Материалите с бамбук, памук, лен са по-добре хигроскопични, не се наелектризират. Жакард, смесен с някои примеси също имат достойнства, сред които се откроява здравината.

Отлична хигиена и комфорт на леглото дават тъкани от памук, лиоцел, коприна. Този допълнителен слой абсорбира добре влагата и изсъхва бързо.

Екстериорното покритие може значително да покачи удоволствието от матрака. Затова не бива да остава без внимание всеки един детайл.

About The Author

Number of Entries : 111
Scroll to top
Google+